Twitter   Facebook   Youtube

Bekijk lesrooster »
024 - 348 39 17

Spierpijn

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’, zelfs spierpijn!

Sporten is goed voor je. De kwaliteit van je leven verbetert: je bent minder vaak ziek, je hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit, je blijft op gewicht en je veroudert minder snel. Toch is er één nadeel: spierpijn - als je intensief traint. Het goede nieuws is dat teveel spierpijn nergens goed voor is en voorkomen kan worden. Sterker nog: spierpijn heeft ook een slim voordeel…

Er zijn twee soorten: vroege spierpijn (immediate soreness), een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt. Daarnaast heb je verlate spierpijn (delayed onset muscle soreness , DOMS). Deze treedt pas na 24 tot 48 uur op. De spieren zijn in die periode minder belastbaar. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. Volgens onderzoekers is het type contractie van doorslaggevend belang bij het ontstaan van deze late spierpijn. Excentrische spiercontracties (zoals de neerwaartse beweging bij de biceps curl) zouden hierbij de grootste rol spelen. Concentrische spiercontracties (zoals de opwaartse beweging bij de biceps curl) veroorzaken minder spierpijn, zo hebben onderzoekers vastgesteld. Vroege spierpijn komt door het ontstaan van melkzuur in de spiervezel en daarna in het bloed door zuurstoftekort of doordat bij de belasting van deze spier een of meerdere spiervezels in de spier zijn gescheurd. Dit irriteert, maar herstelt gelukkig snel.  

Bekende voetballer

Een bekende ex-voetballer zei ooit: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Dit geldt ook voor spierpijn, want met name de late spierpijn betekent dat de spier aan het werk is om sterker te worden. In de herstelperiode worden de spiervezels dikker. Dit slimme proces heet spierhypertrofie. Het is trouwens een misvatting dat het aantal spiervezels dan toeneemt, het aantal vezels en de samenstelling zijn genetisch bepaald.  Bij fitness hebben de  spiervezels in de regel een herstelperiode nodig van een aantal dagen. Hierna kunnen ze weer volledig gebruikt  worden.

Wissel af

Pas op voor teveel spierpijn. Het is niet nodig. Het betekent namelijk dat je aan het overbelasten bent en daarmee je doel voorbijschiet. Het is belangrijk de trainingen goed te verdelen over de week. Train bijvoorbeeld nooit elke dag dezelfde spiergroep, de spier krijgt zo geen hersteltijd om sterker te worden. De overbelasting neemt alleen maar toe en de spier zal uiteindelijk zelfs slapper worden. Een beetje spierpijn is ok. Dat is het signaal dat je net voldoende intensief hebt getraind. Als je drie dagen na het sporten nog steeds pijn hebt, ben je over je grenzen heen gegaan. Je moet dan een paar stapjes terug doen. Waarom zou je meer moeite doen dan nodig is? Waarom jezelf kwellen? Train slim, wissel af en train op het juiste niveau. Wacht met de volgende training tot je spierpijn (bijna) over is. Gebruik pijnstillers alleen in geval van nood. Wandelen, fietsen, traplopen – kortom alles wat de bloedcirculatie op gang brengt – helpt spierpijn verminderen. Want sporten voor je gezondheid, dat mag vooral ook leuk blijven! 

Beëindiging of tijdelijke stopzetting van uw lidmaatschap kan alleen schriftelijk of aan de receptie.
Bent u lid?
     

Waar kent u ons van?